Windows Sandbox is een uiterst handige functie voor het testen van software op Windows 11. Hier lees je hoe je het kunt instellen op je eigen pc.

Windows Sandbox is een functie die werd geïntroduceerd met Windows 10 versie 1903 en is sindsdien een standaard onderdeel van Windows. Het is echter alleen beschikbaar voor de Pro- en Enterprise-edities, dus de kans is groot dat jouw pc deze functie niet ondersteunt.

Windows Sandbox maakt gebruik van virtualisatietechnologie, dezelfde technologie die Hyper-V virtuele machines (VM’s) aandrijft, om een geïsoleerde omgeving te creëren waarin je software kunt testen. Dit kan variëren van het downloaden van potentieel gevaarlijke software tot het testen van je eigen software die je aan het ontwikkelen bent en die systeemproblemen kan veroorzaken.

In tegenstelling tot een traditionele VM hoef je voor Windows Sandbox echter geen ISO-bestand, virtuele harde schijf of andere instellingen te leveren. Alles wordt automatisch ingesteld, en het besturingssysteem binnen Windows Sandbox is identiek aan het besturingssysteem dat je momenteel gebruikt. Het is in feite een schone kopie van je besturingssysteem, volledig geïsoleerd van de rest van je bestanden, waardoor alles veilig blijft. Hoewel het niet zo veelzijdig is als het opzetten van een VM met aangepaste instellingen, is Windows Sandbox buitengewoon gebruiksvriendelijk voor iedereen, wat op zichzelf al een groot voordeel is.

Wat heb je nodig om Windows Sandbox te installeren

Windows Sandbox installeren is heel eenvoudig, maar er zijn een paar dingen die je eerst moet controleren. De processor van je pc moet virtualisatie ondersteunen en die functie moet ingeschakeld zijn in de BIOS. Volg deze stappen om dit te controleren:

1. Klik met de rechtermuisknop op het Startmenu-pictogram en selecteer vervolgens “Taakbeheer”.

2. Ga naar het tabblad “Prestaties” en klik vervolgens op “Processor”.

Wanneer virtualisatie is ingeschakeld, zou je dit moeten zien zoals weergegeven in de onderstaande schermafbeelding. Is het geactiveerd, dan betekent dit dat jouw CPU virtualisatie ondersteunt en momenteel is ingeschakeld in het BIOS van jouw systeem. Als het is uitgeschakeld, dien je het in te schakelen in het BIOS. Hier kun je lezen hoe je virtualisatie in de BIOS kunt inschakelen: Microsoft-ondersteuningspagina.

Taakbeheer virtualisatie ingeschakeld of uitgeschakeld

Als virtualisatie niet wordt weergegeven, betekent dit dat je CPU virtualisatie niet ondersteunt.

Hoe Windows Sandbox instellen

Het instellen van Windows Sandbox eigenlijk ongelooflijk eenvoudig. Dit is wat je moet doen:

1. Open het Startmenu en klik op het Instellingen-pictogram.

2. Ga in het verticale menu naar Apps en selecteer vervolgens Optionele functies.

Instellingen

3. Scroll in het volgende menu naar beneden en klik op Meer Windows-functies.

4. Zoek de optie Windows Sandbox en vink deze aan.

Optionele functies

5. Klik op OK, wacht enkele seconden tot de installatie is voltooid en klik vervolgens op Nu opnieuw opstarten.

Nadat de computer opnieuw is opgestart, vind je de Sandbox-omgeving in het Startmenu naast je andere programma’s. Klik erop om een nieuwe Windows-instantie te starten, kopieer de uitvoerbare bestanden die je wilt testen vanuit het hoofdbesturingssysteem of download ze met de Edge-browser vanuit de Sandbox-omgeving.

Windows Sandbox

Wanneer je klaar bent met testen, kun je de Sandbox-omgeving eenvoudig sluiten en worden al je gegevens gewist.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *